Väder och vind

Foto: Apelöga

Skåne kan ofta stoltsera med att uppnå de högsta temperaturerna i Sverige och det milda klimatet gör att vi ofta kan cykla stora delar av året.

Dagstemperaturen kan skilja sig ganska mycket på olika platser i Sverige och till och med årstidernas längd skiljer sig på grund av det avlånga landskapet. År efter år hamnar Skåne högt upp på listan för antalet soltimmar och högst uppnådda temperaturer i landet när SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) sammanfattar året. Skånes öppna landskap och att här finns kust i tre väderstreck sätter även Skåne på kartan över högt uppmätta vindhastigheter.

Oavsett om du cyklar på Sydkustleden i april när naturen spricker ut i vår till ljudet av fågelsång eller om du njuter av en cykeltur genom det blomstrande landskapet en varm sommardag eller under en krispig höstdag när träden skiftar i magiska höstfärger så kan du vara säker på att upplevelsen på Sydkustleden alltid kommer att vara lika hänförande.

Oavsett årstid så är lager på lager principen att rekommendera i klädväg för att enkelt kunna reglera kroppstemperaturen beroende på kyla, vind, väta eller värme. Som överallt annars i Norden är grundregeln att hålla sig uppdaterad om de senaste väderprognoserna och packa ner klädombyte i ryggsäcken för att vara väl förberedd på eventuella väderomslag på turen. Läs mer om utrustning och hur du bäst klär dig beroende på säsong under Utrustning.