Frågor och svar

Foto: Mickael Tannus

Här får du svar på de vanligaste frågorna kring cykling längs Sydkustleden

- Hur många dagar cyklar man Sydkustleden på?

Räkna med en ungefärlig cykeltakt på 3-5 mil/dag för att hinna med allt du vill göra, fika, ta ett dopp, fotografera och njuta. Är du dock en van cyklist kan det gå snabbare.

- Vilket håll är det enklast att cykla?

Sydkustleden är en lättrampad cykelled med undantag för vissa mer kuperade sträckor, ni ser höjdskillnaderna under respektive etapp.

- Vad betyder siffran nummer 3 på cykelledskylten?

Siffran 3 visar att Sydkustleden är den tredje nationella cykelleden för turism och rekreation i Sverige. Det är alltså ledens ”vägnummer” som även återfinns på skyltarna utmed leden.

 - Kan jag ta med mig min egen cykel på tåg eller buss?

Ja, läs mer om hur du transporterar dig kollektivt på buss eller tåg under 'Resa hit'

- Behöver jag boka boende i förväg?

Du bör boka dina övernattningar på förhand, under framförallt månaderna juni till augusti kan mycket vara uppbokat så var ute i god tid.

- Behöver jag kolla upp öppettider på caféer?

Ja det är en god idé att göra, speciellt utanför högsäsongen september till maj. 

- Kan jag slå upp ett tält längs leden?

Ja, läs mer om Allemansrätten och vad som gäller vid övernattning ute i det fria längs leden.

-Får jag rida på leden?

Enligt Allemansrätten är det tillåtet att rida på Sydkustleden. Som ryttare rekommenderas du att antingen rida mitt på grusvägen eller i vägren. Med rätten följer även krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra som är ute i naturen. Naturvårdsverket sammanfattar allemansrätten med orden ”Inte störa – inte förstöra!”.

- Kan jag boka bagagetransport längs leden?

Ja, läs mer under 'Boka bagagetransport'.

- Var kan jag hyra cykel?

De finns flera platser utmed Sydkustleden där du kan hyra cykel och tillhörande cykelutrustning. Se Cykelservicesymbolen i kartverktyget.

Kan jag boka ett färdigt cykelpaket längs leden?

Givetvis! Gå in på Travelhops hemsida för att läsa och boka.

Hur är leden skyltad och vad betyder de olika markeringarna?

Sydkustledens skyltar är röda och märkta med nr 3 men kan se lite olika ut: ibland är det som en flagga som pekar åt ledens riktning, ibland som ett märke som bekräftar att du är på rätt väg. Genom Malmö stad avviker från resten av ledens skyltning då den är integrerad idet ordinarie skyltsystemet, men fortfarande med samma röda färg och nr 3. På några få platser utmed leden finns det större informationstavlor som visar leden i sin helhet.