Sydkustleden nominerad till Årets cykelled 2020

Limhamns småbåtshamn Photo: ©Jessica de Korte

Den holländska cykel- och vandringsmässan Fiets en Wandelbeurs har nominerat Sydkustleden till Årets cykelled 2020 med motiveringen:

Fotograf: ©Jessica de Korte

"Även i år har Sverige introducerat en ny cykelled. Den här gången längs med sydkusten; även känd som den svenska rivieran. Underbara cykelvägar som växlar mellan strand och skog, längs vägen finns det massor av söta trähus och småbåtshamnar. Rutten ansluter sig till de två nationella cykellederna Kattegattleden och Sydostleden."

-Så otroligt smickrande och roligt att Sydkustleden får denna nominering! Efter en glädjefylld invigning i juni och med all positiv respons vi fått från cyklisterna under sommaren så är detta ännu ett bevis på att vårt arbete med cykelturism gör nytta båda för skåningen och för de utländska besökarna, säger Lina Jönsson, projektledare för Sydkustleden.

Totalt är fyra rutter nominerade:

  • Eurovelo3, Belgien
  • La Dolce Via in de Ardèche, Frankrike
  • La Vallée du Loir à Vélo, Frankrike
  • Sydkustleden, Sverige

Nomineringen och priset syftar till att främja arbetet med högkvalitativa cykelleder som är attraktiva för besökare.

Kriterierna som bedöms är bland annat att leden ska ha ett attraktivt utbud av upplevelser, mat och boende, vara tillgänglig, trygg och erbjuda vackra vyer. Fietsroute och Wandelroute of the Year är ett initiativ från Fiets en Wandelbeurs, världens största inomhusevenemang för cyklister och vandrare.

Vinnaren utses den 28 februari 2020 på cykel- och vandringsmässan i Utrecht.